Посоки /България, 2017/

„Посоки“ е игрален филм от 2017 г. на режисьора Стефан Командарев. Той е копродукция между България, Германия и Република Македония.

В рамките на двадесет и четири часа в шест софийски таксита се случват шест истории, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от истинския живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата – различните лица на българското общество. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.

До момента „Посоки“ е спечелил следните награди:

  • Международен филмов фестивал Сараево 2017  – Специална награда на журито за целия актьорски състав 2017
  • Фестивал на българското игрално кино „Златна роза“ 2017 – Специалната награда на журито, Най- добра актриса (Ирини Жамбонас, поделена с Теодора Духовникова) и Наградата на акредитираните журналисти
  • Международен филмов фестивал CinEast, Люксембург 2017 – Наградата на критиката
  • Международен филмов фестивал Хайфа, Израел 2017 – Специалната награда на журито
  • Международен филмов фестивал Crime and Punishment, Истанбул 2017 – Специалната награда на журито
  • Международен филмов фестивал Тирана, Албания 2017 – Награда за най-добър оператор